010 - 4413111
Home » Wat te doen bij disfunctioneren?

Wat te doen bij disfunctioneren?


Bart de Kloedoor Astrid Schoormans

In de praktijk kunt u merken dat veel werkgevers moeite hebben met het aanspreken van hun mensen op hun functioneren. Talloze dossierkasten zijn te vullen met situaties waarin onvoldoende duidelijkheid wordt gegeven over wat nu precies van iemand wordt verwacht. Herkenbaar?

De redenen om niét aan te spreken varieert van onwetendheid over hoe dat goed te doen tot het doelbewust uit de wind houden van de werknemer. Naast de eventuele kosten van een afscheid kost disfunctioneren veel geld. Dit door bijvoorbeeld omzetverlies, een slechte werksfeer, een verhoogd ziekteverzuim en veel tijd die gemoeid is met het rechtzetten van vervelende situaties.

Door helder te zijn in verwachtingen weet een werknemer wat hem of haar te doen staat. Ook voor een medewerker kan stilzwijgen onzekerheid met zich meebrengen.Te vaak wordt er door een werkgever pas gereageerd als het geduld al op is. Dan is er ook geen rek meer en is de kans op een 'clash' groot. Veel conflicten lopen hierdoor onnodig hoog op.

Nieuw ontslagrecht

Iemand aanspreken op disfunctioneren is altijd lastig. Niemand vindt dat leuk. Wordt de spanning te groot? Denk dan eens na over mediation. Beiden partijen kunnen volstrekt legitieme redenen hebben, maar die worden in het heetst van de strijd vaak niet meer gehoord. Jammer, want het nieuwe ontslagrecht is streng.

Wat heeft een werkgever allemaal precies gedaan om iemand te laten verbeteren? Vaak zal er niet aan de vereisten zijn voldaan en probeert een werkgever het nog op een verstoorde arbeidsverhouding te gooien. Als de werkgever dan teveel zelf heeft laten liggen zal er, als er al ontbonden wordt, een hoger prijskaartje aan hangen.

Is de spanning bij u in het bedrijf hoog opgelopen? Dan helpen wij u graag verder. Neem contact op met Kieboom voor meer informatie of om een vrijblijvende afspraak te maken.


 

 

Contact

KIEBOOM
Training & Development

Bezoekadres: Marten Meesweg 8
3068 AV, Rotterdam

Telefoon 010 441 31 11
Fax 010 441 31 12