010 - 4413111
Home » HR beleid met toegevoegde waarde 

HR beleid met toegevoegde waarde 


Door Laura Bais

Wij als Kieboom richten ons met name op middelgrote bedrijven. Sommige zijn in korte tijd enorm gegroeid anderen hebben al jaren een gelijke bedrijfsgrootte. Regelmatig adviseren wij onze klanten om de rol van HR binnen de organisatie te onderzoeken. 

Doordat de ondernemer vaak bezig is met het ontwikkelen van de business en dus groei, ontstaan er aan de menselijke kant van de organisatie vraagstukken die ook aandacht verdienen. Doordat de ondernemer de focus op de business legt kan het zijn dat deze vraagstukken een ondergeschoven kindje zijn. In middelgrote bedrijven vervult HR vaak een administratieve rol waardoor bepaalde taken die eigenlijk bij HR thuishoren niet worden opgepakt bijvoorbeeld sturen op verzuimbeleid, werving & selectie, uitstroom, strategisch personeelsbeleid etc. 

Een nieuwe HR medewerker aantrekken die wel een meer strategische aanpak heeft vraagt om een investering, terwijl de toegevoegde waarde in de eerste instantie niet altijd gezien wordt. HR als strategisch partner zou voor veel organisaties van toegevoegde waarde kunnen zijn, maar dat moeten zij wel kunnen aantonen.....

Hierbij een paar praktische tips waardoor toegevoegde waarde van HR gezien en aangetoond kan worden: 

Rapporteer/ denk vooruit 

Ontwikkelingen van de afgelopen maanden kunnen wellicht belangrijke informatie bevatten voor de toekomst. Zorg dat beschikbare gegevens gebruikt worden voor relevante rapportages. Gegevens kunnen geanalyseerd worden en wellicht belangrijke doelstellingen voor de toekomst laten zien.

Inspireer

Laat zien dat je iets toevoegt aan de business. Mensen zijn een belangrijk ‘kapitaal’ van de organisatie waar veel winst mee valt te behalen. Is HR zich bewust welke belangrijke rol zij speelt in het inspireren en adviseren van de interne klanten? Wat gaat er goed wat kan er beter? Denk bijvoorbeeld aan het verzuimbeleid, werving en selectie, reintegratie en management ontwikkeling. Wat adviseer jij vanuit het HR oogpunt?

Doelen

Naast dat de organisatie doelen op kan stellen over business gerelateerde zaken zijn HR doelstellingen een belangrijk onderdeel van het strategisch beleid. Met het opstellen van doelen geef je richting aan het HR werk. Uiteraard moeten deze doelen wel de algemene doelstellingen ondersteunen en en houd je rekening met alle ontwikkelingen zowel intern als extern.

Het vraagt om wisselingen in structuur, systemen, rollen en de benodigde competenties als je HR van een administratief ondersteunende rol naar een strategisch rol wilt veranderen.

Een goede HR afdeling draagt bij aan het leveren van goed werkgeverschap, dat is immers de rol die elke werkgever op zich zou moeten nemen. 

Welke rol heeft HR in jouw organisatie?

  

 

Contact

KIEBOOM
Training & Development

Bezoekadres: Marten Meesweg 8
3068 AV, Rotterdam

Telefoon 010 441 31 11
Fax 010 441 31 12