010 - 4413111
Home » Pas op voor ''job hoppers''!

Pas op voor ''job hoppers''!


Door Laura Bais

Heeft je beste medewerker de organisatie verlaten of verlaat hij of zij binnenkort de organisatie? Verschillende redenen kunnen een argument zijn voor vertrek, maar toch wil ik je vragen om na te gaan of je er alles aan hebt gedaan om de medewerker betrokken te houden bij de organisatie. 

Door de aantrekkende arbeidsmarkt zijn er weer veel meer ''job hoppers'' actief. Des te belangrijker om eens stil te staan bij je medewerkers, zijn ze betrokken? Volgens de literatuur wordt betrokkenheid bepaald als een aspect van werkhouding dat is ingegeven door arbeidstevredenheid, de emotionele binding met de organisatie en met de persoonlijke identificatie met het werk. De werkbeleving, de waardering van het werk en de uitdagingen die het biedt, bepalen dan de mate van betrokkenheid.

Nog veel te vaak zien wij dat organisaties weinig geld en tijd apart zetten om de betrokkenheid van de medewerkers te stimuleren. Wanneer daar geen aandacht voor is moet je niet raar opkijken als er een hoog verloop is binnen de organisatie. De een vertrekt na de ander, toeval of? Niet investeren kost ook veel geld, want een goede medewerker met specifieke kennis en ervaring is die makkelijk te vervangen? 

Een gemotiveerde positief betrokken medewerker werkt vrijwillig over, doet extra moeite en komt geregeld met nieuwe projecten of ideeën. Ervaart zijn of haar functie als zinvol en doet het werk met enthousiasme, passie en energie. Niet alleen is een betrokken medewerker gemotiveerder, toegewijder en trouwer, ook productiever en behaalt betere resultaten voor zowel de klant als uw organisatie.

Wil je de betrokkenheid binnen de organisatie verhogen? Stem je initiatieven dan af op de unieke behoeftes van elke medewerker. 

Hierbij een aantal praktische tips om je te helpen:

Inspirerend leiderschap: Competent, gepassioneerd en praktisch leiderschap is cruciaal voor het stimuleren van betrokkenheid. Door oprechte interesse te tonen en tijd te besteden aan het begrijpen van de behoeftes en ambities van je medewerkers, laat je zien dat hun bijdrage gewaardeerd wordt. Overleg regelmatig om te bekijken hoe hun ervaring op de werkvloer verbeterd kan worden. Er is voldoende literatuur beschikbaar om je verder te verdiepen in inspirerend leiderschap. 

Groei & kansen: Betrokken werknemers krijgen de kans om hun vaardigheden in te zetten en worden tegelijkertijd gestimuleerd om hun vaardigheden uit te breiden. Praat met je medewerkers over hun carrièreplannen. Is er in de huidige rol genoeg ruimte voor de sterke kanten en capaciteiten van de werknemer? Heb je inzicht in de sterke kanten en capaciteiten van je medewerker? Gaat hun carrière de kant op die ze voor ogen hebben? Zijn er nieuwe of interessante projecten waaraan ze kunnen bijdragen om hun vaardigheden uit te breiden? Bespreek de opleidings- en ontwikkelingsmogelijkheden die hen zullen helpen door te groeien binnen het bedrijf.

Zinvol werk: Betrokken werknemers geloven dat hun werk belangrijk en waardevol is. Ze geloven dat ze bijdragen aan iets zinvols en zijn trots op de resultaten van hun werk. Als manager is het essentieel om het belang van de functies van je medewerker te benadrukken. Toon het directe verband tussen hun activiteiten en het succes van de organisatie. Stel doelen en daag je medewerkers uit om ze te halen. Betrek je medewerkers bij besluitvormingsprocessen. 

Erkenning & beloning: Om medewerkers te motiveren hun best te doen, moeten zij weten dat hun inspanningen erkend en beloond worden. Door hen regelmatig te bedanken voor hun werk, laat je zien dat je weet hoe hard zij werken en stimuleer je hen om er nog een schepje bovenop te doen. Maak tijd om behaalde resultaten te vieren; beloon en erken medewerkers op manieren die iets voor hen betekenen. Hoewel een concurrerend salaris en goede arbeidsvoorwaarden essentiële factoren voor motivatie zijn, geeft een prestatiebeloning je medewerkers iets extra's om zich voor in te zetten.

Cultuur: Achterhaal de verantwoordelijkheden van je medewerkers en bedenk initiatieven die hen in staat stellen om hun werk en privéleven makkelijker in balans te houden. Stimuleer medewerkers om het harde werken af te wisselen met plezier. Bevorder het delen van ideeën, suggesties en verbeteringen. Een werkvloer waar mensen zich gewaardeerd, gehoord en deel van een team voelen is essentieel voor de betrokkenheid.

Uiteraard zijn er nog veel meer punten te benoemen waarmee betrokkenheid gestimuleerd kan worden, maar begin bij het begin en zorg dat je er in ieder geval genoeg tijd en aandacht aan besteed zodat je de ''job hopper'' voor bent.  

Meer weten of inspirerend leiderschap of over het verhogen van betrokkenheid bij medewerkers? Kieboom verzorgt regelmatig trainingen waarin leiders gecoacht en getraind worden. Neem gerust contact met ons op. 

Succes!  

 

 

Contact

KIEBOOM
Training & Development

Bezoekadres: Marten Meesweg 8
3068 AV, Rotterdam

Telefoon 010 441 31 11
Fax 010 441 31 12