010 - 4413111
Home » MIJN wereld...

MIJN wereld... 


Door Marco Heijstek 

Op het aanrecht ligt een berg met gebruikt keukenpapier. Een geopend pak chocolademelk met bekers ernaast. Als ik door de keuken loop plakken mijn schoenen aan de vloer. Blijkbaar is de limonade over de vloer gegaan in plaats van in de beker. Alles het resultaat van twee jonge meiden die ik even alleen thuis heb gelaten om een boodschap te gaan doen. 

Logisch dat ik even uit mijn stekker ga, toch... Ik had gevraagd of ze het huis netjes zouden houden. Twee paar ogen kijken me vragend aan. "Maar we hebben het toch opgeruimd!? Alles staat op het aanrecht en de limonade hebben we opgeruimd. Kijk maar het keukenpapier ligt op het aanrecht."

Twee verschillende werelden, met andere ideeën bij opruimen en het huis netjes achterlaten. Een voorbeeld uit de praktijk van ons gezin. Wat is hier gebeurd? Volgens mijn dochters hebben ze hun best gedaan en alles opgeruimd. Vanuit mijn perceptie zijn ze absoluut niet geslaagd voor de competentie: huis-netjes-houden-terwijl-de-ouder-even-weg-is.

Wij komen deze situatie elke dag tegen. Tussen ouders en kinderen, tussen partners, tussen werkgever en werknemer, tussen manager en medewerker. Onuitgesproken verwachtingen en het oordelen op basis van eigen wensen en verlangens. Eigenlijk zeggen we: als de ander doet zoals ik vind dat het hoort is het pas goed. Alsof er maar één weg is die naar Rome leidt.

Niet zo heel lang geleden werd ik gevraagd iemand te coachen. Er was net een beoordelingsgesprek geweest en daar waren de nodige verbeterpunten benoemd. Tijdens het eerste gesprek werd al snel duidelijk: twee verschillende werelden, verwachtingen en een oordeel uit de eigen denkwereld van de manager. De ene creatief en spontaan, de ander gestructureerd en beheerst.

Wat was hier nodig? Het uitspreken van verwachtingen, inzicht krijgen in dat wat de ander belangrijk vindt en leren gebruik maken van ieders talenten. Iemand zei ooit tegen mij: "oordelen is nergens goed voor!" Alleen om jezelf wat beter te voelen dan de ander. Waren we soms maar wat eerlijker over wat wij zelf precies verwachten of behoefte aan hebben. Beleefder om onze verwachtingen een ander niet op te dringen. Te zien dat de ander het misschien wel net zo goed doet, maar niet op onze manier...

Plakt er dan nu helemaal geen limonade meer aan mijn keukenvloer? Dat kan ik -helaas- niet zeggen. Ik heb wel geleerd om specifieker te zijn in wat ik van mijn dochters verwacht en hun te vragen hoe zij het zien en ervaren. Het levert leuke en eerlijke gesprekken op...

Meer weten over coaching? Neem gerust contact met ons op. 

 

 

Contact

KIEBOOM
Training & Development

Bezoekadres: Marten Meesweg 8
3068 AV, Rotterdam

Telefoon 010 441 31 11
Fax 010 441 31 12