010 - 4413111
Home » Leiders: werk aan je emotionele intelligentie

Leiders: werk aan je emotionele intelligentie

 Het is geen geheim dat we in lastige tijden leven. De euro wankelt, het is in veel landen politiek onrustig en iedereen is benieuwd hoe het economische klimaat zich ontwikkelt. In dat speelveld wordt meer dan ooit gekeken naar leiders en leidinggevenden. Hebben zij er vertrouwen in? En kunnen ze nog de verbinding maken met hun mensen?

 

Andere verwachtingen van leiders op de werkvloer

Als de crisis ons één ding leert, is dat mensen tegenwoordig duidelijk andere verwachtingen hebben van leiders dan in het verleden. Dat beïnvloedt ook de verhoudingen op de werkvloer. Werknemers hebben meer keuzevrijheid en mogelijkheden dan voorheen. Ze accepteren niet langer een traditionele, autocratische leiderschapsstijl. Ze verlangen daarentegen authenticiteit en persoonlijkheid. Ze willen zien en voelen wie hun leiders écht zijn en zich op basis daarvan met hen verbinden.

 

Hoe ga je als leider om met dit nieuwe verwachtingspatroon?

  • Leiders zijn het meest effectief als ze bij de harten van mensen komen. Als ze mensen kunnen helpen om de link te maken met wat ze zelf willen en wat hun organisatie/bedrijf voor ze kan betekenen;
  • Er is een fundamentele behoefte bij mensen om bij een groep te horen. Leiders moeten daarom een gedeelde identiteit bouwen voor hun mensen. Daarmee zorg je ervoor dat mensen zich ‘one of the gang’ voelen.   
  • Leiders moeten gevorderde vaardigheden hebben om een verbinding te maken met emoties van mensen. Emoties zijn namelijk belangrijke drijfveren van prestatie.

 

Een goede leider kan zijn emoties én die van anderen managen

Al deze zaken vragen van leiders de vaardigheid om hun eigen emoties goed te managen én die van anderen met positief resultaat te beïnvloeden. Leiders die dit beheersen, laten hun emotionele intelligentie (EQ) bijvoorbeeld zien in hun stijl van communiceren.  Ze nemen de tijd en moeite om stil te staan bij belangen van medewerkers. Ze besteden aandacht aan gevoelens en gedachten die ze willen achterlaten bij medewerkers als ze een speech of toespraak houden. Ze zijn zich bewust van de emotionele temperatuur van hun mensen. Wie niet authentiek is of kan zijn hierin, zal niet echt gevolgd worden.

 

Hoe doe je dat en hoe verbeter je jezelf hierin?

Daniel Goleman heeft veel onderzoek gedaan naar de directe relatie tussen EQ en meetbare bedrijfsresultaten.  Hij laat zien dat EQ onder andere te maken heeft met: zelfbewustzijn, zelfregulering, (intrinsieke) motivering, empathie en sociale vaardigheden.  Als leiders hierin investeren en hiermee aan de slag gaan, zorgen ze voor voldoende en groeiend emotioneel kapitaal. En dat is de komende tijd meer en meer noodzakelijk.

 

Bouwen aan emotioneel kapitaal in jouw organisatie?

Neem contact met ons op als jij interesse hebt om emotioneel kapitaal op te bouwen in jouw organisatie en het ontwikkelen van je emotionele intelligentie door coaching en doelgerichte training.    

Contact

KIEBOOM
Training & Development

Bezoekadres: Marten Meesweg 8
3068 AV, Rotterdam

Telefoon 010 441 31 11
Fax 010 441 31 12