010 - 4413111
Home » Leer jezelf beter kennen, dan loop je jezelf ook niet voorbij!

Leer jezelf beter kennen, dan loop je jezelf ook niet voorbij!


Door Hans Kieboom

Ken je deze uitspraak ook: ‘jezelf voorbij lopen’? Hebben we het niet vaak over onze lippen laten rollen, zo van: ‘die en die loopt zichzelf voorbij’. En misschien hebben jij het zelf ook ervaren, dat je jezelf voorbij bent gelopen…

Mensen verschillen

Ik vind het heel boeiend dat ik door de jaren heen best veel mensen goed heb leren kennen in mijn werk. En de diversiteit van mensen interesseert mij mateloos. Als ik een ding ontdekt heb, dan is het dat mensen verschillen en dat zij o.a. een unieke (combinatie van) persoonseigenschappen hebben plus ook nog eens een unieke mix van opgebouwde kennis en ervaring. 

Gemene deler

Fascinerend vind ik het dan ook dat een - algemene, generaliserende - uitspraak als ‘jezelf voorbij lopen’ gebruikt wordt door een cluster van deze totale groep van totaal verschillende mensen die we hebben leren kennen. De enige gemene deler blijkt namelijk de (spannings)verschijnselen die zij delen. En voor het overige zijn alle mensen verschillend met een geheel eigen verhaal.

Uitspraak is een dooddoener

Wat mij persoonlijk stoort, is dat een dergelijke uitspraak een fatale dooddoener is. Het biedt totaal geen uitkomst. Als we dan al constateren dat iemand ‘zichzelf voorbij loopt’, komt het dan in niemand op om er ook een zeer voor de hand liggende vraag bij te stellen, zo van: 'he, is het misschien een idee dat je jezelf beter leert kennen, dan loop je jezelf misschien ook niet zo makkelijk voorbij?' 

Ook goedbedoelde uitspraken als: ‘je moet het gewoon wat rustiger aan doen’ of ‘je moet gewoon wat meer genieten’ komen vaak niet aan en bieden geen serieuze oplossing.

Training is een lapmiddel

Ik hou niet van lapmiddelen. Mensen trainen op assertiviteit (bijvoorbeeld het beter leren aangeven van je grenzen) om hun spanningsverschijnselen te elimineren vind ik een zeer beperkte oplossing. Waarom? Omdat de oorzaak, dat mensen zichzelf voorbij lopen en hun grenzen niet aangeven, vaak complexer ligt. En niet zelden het antwoord kan worden gevonden in een beter zelfinzicht. Een training beperkt zich teveel tot kennis en vaardigheid. Een oppervlakkige behandeling die er gemakkelijk weer afgeschuurd wordt als er wrijving wordt opgezet. Eerst een goede basis en dan pas de oppervlakte aanpakken is wat ons betreft een degelijker benadering.

Leer jezelf beter kennen 

Een beproefde oplossing om ervoor te zorgen dat mensen zichzelf niet of in ieder geval veel minder voorbij lopen, is ervoor te zorgen dat zij zichzelf beter leren kennen. Naast de (spannings)verschijnselen als gemene deler, is er nl. nog een andere gemene deler. Dat is een sterk gebrek aan van besef van unieke waarde en kracht. En deze kan nu eenmaal op eigen kracht en zonder professionele inbreng niet een, twee drie gedetailleerd worden blootgelegd. Ook is een gemene deler het ontbreken van een diepgaand zelfinzicht in hoe onbalans heeft kunnen ontstaan. Bijvoorbeeld het beantwoorden van een vraag als: ‘Hoe komt het dat je jezelf voorbij gelopen bent?’ kan doorgaans niet eenvoudig door mensen worden beantwoord. Terwijl het antwoord op deze vraag helpt om tot duurzame verandering te komen. 

Ons motto is dan ook: ‘Leer jezelf beter kennen, dan loop je jezelf ook niet voorbij!’

 

In gesprek komen om de mogelijkheden die Kieboom biedt te bespreken? 

Kijk op onze website en neem contact met ons op. http://kieboom-training.com/contact/

 

 


 

 

Contact

KIEBOOM
Training & Development

Bezoekadres: Marten Meesweg 8
3068 AV, Rotterdam

Telefoon 010 441 31 11
Fax 010 441 31 12