010 - 4413111
Home » Kop en kip

Kop en kip 


Door Marco Heijstek 

Nederland wordt gezien als een kenniseconomie. Het weten, het kunnen beredeneren en verklaren is belangrijk. Toch heeft de periode van "we kunnen het niet verklaren dus het is er niet…" zijn langste tijd gehad. Het zoeken naar zingeving en wat doen emoties in het functioneren krijgen steeds meer aandacht. Het willen verklaren en beredeneren heeft de verbinding met ons gevoel afgesloten. Wij leven als een kop zonder kip, als hoofd (ratio) zonder lijf, gevoel.

Op basis van in het verleden behaalde resultaten in een nieuwe situaties weer precies hetzelfde doen. Gebaseerd op ons eigen oordeel, soms met een vleugje cynisme en met als diepe kern misschien wel de angst om het niet goed te doen… In plaats dat we stil staan bij wat andere opties zijn, wat we voelen en uiteindelijk echt willen. 

De oplossing? Brede leren kijken, kunnen we weer nieuwsgierig worden? Andere perspectieven durven toelaten en genieten van diverse inzichten. Stil staan bij de verschillende emoties die er in ons leven. Compassie voelen in plaats van cynisme. Om uiteindelijk te komen bij wat we nu eigenlijk echt willen. Voorbij de angst om fouten te maken en de vrijheid voelen om echte keuzes te maken. 

Ze zaten tegenover mij, twee collega's. Mannen die al jaren lang samen werkten, al was het de laatste tijd meer naast elkaar werken i.p.v. samen. Gaande weg waren de irritaties gegroeid, de onuitgesproken verwachtingen waren muren geworden. Ik mocht samen met hen opzoek naar de sloophamer. Hoe kunnen we de muren slopen? Beide konden goed verklaren waar de ander zou moeten veranderen. Dat hadden ze elkaar ook jaren verteld, voor even was het dan weer gefikst. Al gauw kwamen de irritaties weer. Met de kop konden ze het verklaren, alleen waren ze de kip nog vergeten...

De oplossing zit niet altijd in afspraken en procedures. Duurzame verandering zit soms veel meer in dat wat er tussen mensen gebeurd. Op gevoel en in de verlangens en behoefte kennen van elkaar. Maar wat zou je nu echt willen, waar heb jij behoefte aan? Confronterende vragen voor deze twee mannen. Toen pas kwamen de echte oplossingen, in woorden als bevestiging, luisteren, delen en betrokken worden. Geweldig om te zien dat ze ontdekten wat de drijfveren en verlangens van de ander waren. Er ontstond echt contact, met zichzelf en de ander. Een duurzame oplossing was geboren.

Kop en kip samen, als ei van Columbus? Wellicht niet in alle situaties, maar ik daag u uit om het een kans te geven! Dat vraagt echter wel tijd om stil te staan. Stil te staan bij hoofd en hart. Weer leven als een kop met kip…

Meer weten over coaching? 

 

 

Contact

KIEBOOM
Training & Development

Bezoekadres: Marten Meesweg 8
3068 AV, Rotterdam

Telefoon 010 441 31 11
Fax 010 441 31 12