010 - 4413111
Home » "Kan iedereen gewoon even normaal doen?"

"Kan iedereen gewoon even normaal doen?"


Bart de Kloedoor Astrid Schoormans

Een uitroep die menig leidinggevende vroeg of laat weleens doet. Helaas is daarmee het probleem of de discussie nog niet opgelost. Betrokkenen vinden het namelijk vaak de gewoonste zaak van de wereld dat ze zo reageerden. Wanneer aan hun reactie wordt getwijfeld voelen ze zich op zijn minst niet begrepen. Daarmee wordt het lastiger om een oplossing te helpen vinden. Een gesprek met uw medewerker loopt immers prettiger wanneer beide partijen elkaar begrijpen.

Het resultaat?

Mensen trekken zich terug of doen alsof er niets aan de hand is. Wanneer de situatie genegeerd wordt, kunnen de frustraties alleen maar toenemen met het risico dat het op een ander moment alsnog escaleert. Het is beter om op een neutrale manier eerst een goed beeld van de situatie te krijgen. Alleen dat kan al lucht geven. Wat speelt er nu precies en waarom? Waarom is mijn medewerker zo ontevreden?

Behalve het benoemen van de situatie, is ook de manier van vragen van groot belang. Stel je een vraag, maar straal je uit dat het je eigenlijk niets interesseert, dan zal het resultaat meestal niet al te verhelderend zijn. Wanneer het probleem duidelijk is, wordt meestal ook duidelijk waar de oplossingen liggen. Oplossingen die door betrokkenen zelf moeten worden aangedragen! Op die manier is de kans van slagen het grootst.

Wanneer je als leidinggevende zelf een oplossing aan draagt, loop je het risico dat de oplossing niet aansluit bij wat de anderen willen. Daarnaast wordt op die manier ook geen eigen verantwoordelijkheid gestimuleerd. Met als gevolg nog meer werk voor de leidinggevende en dat was nou net niet de bedoeling...


 

 

Contact

KIEBOOM
Training & Development

Bezoekadres: Marten Meesweg 8
3068 AV, Rotterdam

Telefoon 010 441 31 11
Fax 010 441 31 12