010 - 4413111
Home » Je neemt een nieuwe collega aan ter versterking. En het tegenovergestelde is het geval... de boel verzwakt.

Je neemt een nieuwe collega aan ter versterking. En het tegenovergestelde is het geval... de boel verzwakt.


Door Hans Kieboom

Of een nieuwe collega succesvol wordt, heeft niet zo zeer te maken met wat hij weet en kan, maar alles met wie hij ís. Studies hebben dat keer op keer aangetoond. De vraag is of wij hier in onze selectieprocessen wel voldoende rekening mee houden…

Ons advies is dan ook: breng de persoon in beeld en niet alleen wat hij kan of weet. Een voorbeeld uit onze praktijk laat zien hoe men zich bij het aannemen van een kandidaat laat leiden door kennis en vaardigheden, zonder voldoende rekening te houden met de vraag of een kandidaat wel in het team past.

Een voorbeeld uit de praktijk

Robert is vooral geselecteerd op basis van zijn specifieke productkennis en zijn vaardigheid om praktische oplossingen te bedenken. De gedachte van de manager die hem selecteerde was dat deze toegevoegde waarde in het team snel positief zou gaan werken en opvallen bij de andere teamleden. Maar na enige tijd blijkt dat hij niet zo heel goed paste binnen het team. Dit gebrek aan ‘team-fit’ had een negatieve teamdynamiek tot gevolg. Dit resulteerde er zelfs in, dat de manager flink tijd moest investeren om de ontstane problemen in de samenwerking en communicatie op te lossen. Uiteindelijk moest afscheid genomen worden van Robert, omdat het niet ging werken. Robert had meer dan voldoende kennis en ervaring. Daar lag het niet aan. Maar waar lag het dan wel aan? Kort gezegd: Het lag aan zijn persoonlijkheid en de mate waarin deze paste(of beter gezegd, niet paste) in dit team.

Een verkeerde beslissing beïnvloedt het bedrijfsresultaat

Verkeerde beslissingen hebben een negatieve impact op het bedrijfsresultaat. Menselijke factoren, zoals motivatie, vertrouwen en voldoening van medewerkers, komen immers onder druk te staan. Dat was het geval door/dankzij de komst van Robert.

Hoe voorkom ik een dergelijk probleem?

De oplossing is een objectieve, persoonlijke talentenanalyse. Een dergelijke analyse brengt  iemands persoonlijkheid helder in kaart, waardoor niet alleen maar gekeken wordt wat iemand kan of weet. Naast een talentenanalyse zijn er nog andere wetenschappelijke en objectieve methodes die ingezet kunnen worden. Zonder dergelijke instrumenten, blijft de selectie van een kandidaat een subjectieve beslissing! De manager in dit voorbeeld nam een nieuwe medewerker aan voor versterking en het tegenovergestelde was het geval met Robert. Objectief inzicht had geholpen om een betere, onderbouwde beslissing te nemen. Ga dus bij het aannemen van een nieuwe medewerker nooit over één nacht ijs. Met objectieve expertise zorg je ervoor dat de nieuwe collega ook echt gaat brengen wat je van hem of haar had verwacht. 

 


Vanuit Kieboom werken wij met een multi-disciplinair team om vraagstukken organisatie breed met betrekking tot mensen op te lossen, van instroom tot uitstroom en alles wat daartussenin zit. Kijk op onze website en neem contact met ons op voor een oriënterend gesprek. http://kieboom-training.com/contact/


  

 

Contact

KIEBOOM
Training & Development

Bezoekadres: Marten Meesweg 8
3068 AV, Rotterdam

Telefoon 010 441 31 11
Fax 010 441 31 12