010 - 4413111
Home » Ja zeggen... maar nee doen.

Ja zeggen... maar nee doen. 


Bart de KloeDoor Astrid Schoormans

Ja zeggen… maar nee doen.

Herkenbaar? Tijdens gesprekken wordt beterschap beloofd, maar daden blijven uit. Het kan de gesprekspartner tot razernij brengen en uiteindelijk tot ontslag leiden. Hebben we te maken met een beroepsnietsnut of speelt er iets anders? Voordat iemand die stempel krijgt is het handig om nog andere opties na te gaan. 

Allereerst is er de kans dat er simpelweg een antwoord is gegeven dat gewenst was. De ander heeft uitstekend aangevoeld wat er geantwoord moest worden en heeft dat ook gedaan. Daar hoeft geen kwade wil achter te zitten. Ook bij mediation is het belangrijk om daar aandacht aan te besteden. Als dit dreigt te spelen praat ik soms ook eens apart met de betrokkenen. 

Ook de meest toegewijde medewerker kan er last van hebben. Ondanks dat iemand het er niet mee eens was, vond diegene het namelijk ook wel heel vervelend dat er gedoe was ontstaan. De relatie was altijd goed geweest en de confrontatie was toch echt wel heel moeilijk. Daarmee werd het probleem dus niet opgelost. Niet handig, wel begrijpelijk.

Het verstrijken van tijd is ook van invloed. De prettige sfeer van het gesprek is vergeten en de dagelijkse gang van zaken is weer normaal. Een terugval kan dan niet worden uitgesloten. De prettige sfeer doet er dan net wat minder toe en daarmee wordt ook de drempel voor een terugval lager. 

Een extra complicerende factor kan de omgeving zijn. Een partner die afkeurend reageert op wat is afgesproken of anders familie en vrienden die ongenoegen uiten. De uitkomst van een gesprek kan achteraf dus nog flink beïnvloed worden. 

Het is belangrijk om dat goed in de gaten te houden. Dat kan door tijdens het gesprek na te gaan of iemand echt achter een besluit staat, maar in veel gevallen is het raadzaam om het besluit te laten bezinken en op een later moment de spreekwoordelijke klap met de hamer op te geven.

Meer weten over mediation? Neem gerust contact met ons op. 


 

 

Contact

KIEBOOM
Training & Development

Bezoekadres: Marten Meesweg 8
3068 AV, Rotterdam

Telefoon 010 441 31 11
Fax 010 441 31 12