010 - 4413111
Home » Het beste advies voor verkopers

Het beste advies voor verkopers


Bart de Kloe


door Daan Schmidt

Voordat je jezelf diskwalificeert als lezer van dit artikel geef ik je graag mee dat iedereen verkoper is. Eenieder van ons verkoopt. Wat dat is? Dat kan verschillen per persoon, maar uiteindelijk zijn we allemaal bezig met het verkopen van onze ideeën, ons standpunt, ons verhaal, enzovoorts. Dit gebeurt zowel privé als zakelijk. De een is beduidend beter in het verkopen dan een ander. Dat kan aan allerlei factoren liggen. Vandaag geef ik je het beste advies dat ikzelf ooit heb gehad:

Stop met verkopen
Je leest het goed. Ik heb geen type fout gemaakt. Het staat er echt. Stop met verkopen. Sinds ik dit advies heb gekregen heb ik nooit meer iets verkocht. Nee, ik bedoel niet dat ik nooit meer resultaat heb geboekt. Integendeel, mijn verkoopresultaten namen enorm toe.

Het principe

Het principe werkt als volgt. Er gebeuren namelijk twee dingen wanneer we stoppen met verkopen. 

1.    Er gebeurt iets met de verkoper (lees: jezelf)
Wanneer je stopt met verkopen ben je niet meer bezig met jezelf, maar met de ander.

2.    Er gebeurt iets met de ander (lees: de koper)
Wanneer we niet meer bezig zijn met verkopen is de andere partij niet meer bezig met ons. De ander is niet meer bezig met ons verkoopverhaal, onze maniertjes, onze technieken en met onze vragen. Nee, de ander is vanaf dat moment bezig met zichzelf. Hij of zij voelt namelijk geen druk meer.

De koper moet niet bezig zijn met jou, maar met zichzelf.

De verkoper moet niet bezig zijn met zichzelf, maar met de ander.

De gevolgen zijn gigantisch. De verkoper is zojuist in staat gesteld om zich volledig te richten op de koper, waardoor hij in alle rust kan opereren en alleen maar bezig is met toegevoegde waarde creëren. Een bevrijding kan ik je zeggen.

De koper is zojuist vrijverklaart. Hij voelt zich in zo’n gesprek ook vrij. Hij kan nu eindelijk nadenken over zijn situatie en zijn behoeften. Hij kan nu beoordelen of jouw aanbod het verschil gaat maken in zijn context. Omdat hij geen push meer ervaart ontstaat er een pull effect. Die aantrekkingskracht maakt dat je niet verkoopt, maar er gekocht wordt.

In de marketing bestaat al jaren de term inbound marketing. Deze vorm van marketing is gebaseerd op pull in plaats van push. Het wordt tijd dat verkopers gaan doen aan inbound sales. De pull die dan ontstaat zal veel krachtiger zijn dan welke push dan ook.

Stop met verkopen, start met gekocht worden

Elke meester was ooit een leerling. Het is de oefening die kunst baart. Heel veel succes met gekocht worden.

PS Wil je meer weten over gekocht worden? Je weet ons te vinden.

 


 

 

Contact

KIEBOOM
Training & Development

Bezoekadres: Marten Meesweg 8
3068 AV, Rotterdam

Telefoon 010 441 31 11
Fax 010 441 31 12