010 - 4413111
Home » Een vraag voor ondernemers

Een vraag voor ondernemers 


Bart de Kloe


Door Daan Schmidt

Een vraag voor ondernemers: werk je aan je bedrijf of werk je in je bedrijf? Denk eens even rustig na over deze vraag. Welk antwoord geef jij op deze vraag wanneer je 100% eerlijk bent met jezelf?

Werken in je bedrijf

Wanneer je werkt in je bedrijf doe je werkzaamheden die eigenlijk ook door anderen uitgevoerd kunnen worden. Je bent dan operationeel bezig. Je werkt ‘in’ je bedrijf mee aan primaire processen. Je bent druk. Je vergadert, je loopt rond, je regelt zaken, je bent continue beschikbaar, etc.

Een ondernemer die werkt in zijn bedrijf heeft vaak het gevoel dat hij een baan heeft in plaats van een bedrijf. En dan ook nog eens een baan die 24/7 zijn aandacht vraagt, met alle nodige gevolgen van dien. Weinig tijd voor zijn gezin, voor leuke dingen, voor gezond leven en sporten, voor vrienden en uitjes, voor vrijetijd, voor…..het leven!

We zeggen het zo makkelijk. Het leven is meer dan alleen werken. Maar kijk eens naar je eigen leven. Hoeveel leven zit er in je leven?

Werken aan je bedrijf

Wanneer je werkt aan je bedrijf dan ben je bezig met de strategie. Dan kijk je vooruit. Je overziet het geheel en denkt na over de toekomst. Werken aan je bedrijf betekent aandacht hebben voor details door vanuit de zogenaamde helicopterview eerst het overzicht te creeren en dan van tijd tot tijd op onderdelen in te zoomen om ze vervolgens beter te maken.

Werken aan je bedrijf is bezig zijn met de missie en de visie, met de waarden waar je voor staat of voor wilt staan. Het betekent werken aan doelen op korte, middellange en lange termijn. Het betekent ook luisteren naar de stemmetjes in je hoofd en hart die zeggen dat sommige dingen anders moeten. Of die je anders wilt. En actie ondernemen. Het betekent de koers uitzetten en sturen.

Als ondernemer ben je eigenaar van je onderneming. Mijn oproep aan jou als eigenaar is dan ook; neem eigenaarschap! Leidt je bedrijf. Leidt je mensen. Doe niet langer wat anderen ook kunnen of zelfs beter kunnen. Stop daarmee en doe waar je goed in bent. Doe waar je niet aan toekwam. Gooi de excuses overboord en ga ondernemen!

Werk niet langer in je bedrijf, maar aan je bedrijf. Een jaar vanaf nu kunnen er twee dingen gebeuren. Of je hebt spijt dat je het niet gedaan hebt of je bent blij dat je het gedaan hebt.

Succes!

Daan Schmidt

P.S. Dit artikel is geboren uit onze passie om het beste uit mensen te halen, ook uit jou. Wil je verder praten onder het genot van een kop koffie of kun je wel wat hulp gebruiken bij deze switch? Bel of mail ons.


 

 

Contact

KIEBOOM
Training & Development

Bezoekadres: Marten Meesweg 8
3068 AV, Rotterdam

Telefoon 010 441 31 11
Fax 010 441 31 12