010 - 4413111
Home » Een allergie? Dat is interessant!

Een allergie? Dat is interessant!


Door Marco Heijstek 

Pinda’s of wespen. Je zult er maar allergisch voor zijn. Daar is niks leuks aan. Maar eigenlijk wil ik het ook niet hebben over deze allergieën. Ik wil het hebben over mensen. Mensen die je kunnen irriteren; mensen met gedrag, dat bij jou direct je nekharen doet rijzen. Het zijn van die mensen, die jij het liefst ontloopt. 

Ontdekking

Wat ik heb ontdekt is, dat achter elke allergie voor mensen een verlangen zit, een behoefte van die jezelf hebt. “Hoe bedoel je dat Marco?” zal je misschien denken. Ik ga het proberen uit te leggen.

Een voorbeeld

Een goed voorbeeld van een allergie bij mijzelf zijn van die dominante mensen of beter-weters. Van die hautaine mensen. Deze zitten echt in mijn allergie. Ik voel mij vergeleken bij deze mensen klein en soms wat onzeker. Maar het liefste wil ik net zo zelfverzekerd zijn als zij. Mijn behoefte aan zelfvertrouwen wakkert mijn allergie aan.

Hoe kom je erachter?

Om er achter te komen wat er achter mijn allergie voor bepaalde mensen zit, moet ik de tegenovergestelde eigenschap ontdekken. Dus wat is het tegenovergestelde van de eigenschap dominant? En hoe kan ik dat positief inzetten? Voor mij is het tegenovergestelde: symbiose, samen en met elkaar meegroeien. Soms duurt het even om de juiste woorden te ontdekken. Dan helpen vragen als: “Welke emoties roepen dominante mensen bij mij op? En wat zou ik dan willen?” Mijn antwoord op deze vragen zijn: “Ik wordt vaak een beetje bang. En het liefste wat ik zou willen is samen en verbinding.” 

Mijn valkuil

Maar wat als ik veel te veel samen wil of te veel verbinding? Of kan je van symbiose nooit  te veel hebben? Misschien niet, maar als ik mezelf te veel ga geven dan kan ik mijzelf verliezen. Als ik alles voor iedereen wil zijn, ben ik uiteindelijk niets voor niemand. Zie hier mijn valkuil…

Mijn uitdaging

Het tegenovergestelde van mijzelf verliezen zou ik zelfverzekerdheid noemen. Of gezonde eigenwaarde. Blij zijn met mijzelf, uitgaan van mijn eigen kracht. Mijn uitdaging is: vanuit zelfvertrouwen de  symbiose -het samen- te zoeken, ook bij dominante mensen.   

Een allergie? Dat is interessant!

Een allergie? Dat is interessant, maar welke kwaliteit en uitdaging zit er achter? In mijn coachingspraktijk heb ik ontdekt dat deze benadering van een allergie altijd mooie inzichten oplevert. De valkuil wordt zichtbaar, de uitdaging en de kwaliteit bieden perpectief om met de allergie om te gaan. 

Kortom: Een allergie? Dat is interessant!

 


Vanuit Kieboom werken wij met een multi-disciplinair team om vraagstukken organisatie breed met betrekking tot mensen op te lossen, van instroom tot uitstroom en alles wat daartussenin zit. Kijk op onze website en neem contact met ons op voor een oriënterend gesprek. http://kieboom-training.com/contact/


 

Contact

KIEBOOM
Training & Development

Bezoekadres: Marten Meesweg 8
3068 AV, Rotterdam

Telefoon 010 441 31 11
Fax 010 441 31 12