010 - 4413111
Home » De juiste mensen vinden voor je vacature is gewoon niet lastig!

De juiste mensen vinden voor je vacature is gewoon niet lastig!


Door Hans Kieboom

Veel bedrijven geven bij ons aan dat het moeilijk is om mensen te vinden voor vacatures. ‘De economische groei heeft een schaarste veroorzaakt op de arbeidsmarkt’ wordt meestal als reden aangevoerd, gevolgd door ‘en dus is het lastig om de juiste mensen aan boord te krijgen’.

‘Ja, maar….’

Het is toch boeiend dat zo’n gedachte verankerd kan worden in ons denken? En dan vervolgens als een soort waarheid leidend wordt in ons gedrag. Als je al overtuigd bent - van die waarheid - dat het lastig is om mensen te vinden, hoe kun je dan überhaupt verwachten dat je vol goede moed op zoek gaat naar mensen die kunnen passen. ‘Ja, maar….’ hoor ik je al denken. ‘Je moest eens weten, in onze branche is het echt heel moeilijk en die mensen zijn echt heel schaars. En Hans, je moest eens weten wat we allemaal al uit de kast hebben getrokken om die mensen aan boord te hengelen…..’ Ik moet eerlijk zeggen dat ik veel begrip kan opbrengen voor het gedetailleerde verhaal wat dan vaak volgt. Met een beetje doorvragen blijkt dat er inderdaad veel aan gedaan is. En vooral met de geijkte methodes.

Herzien van perspectief 

Maar goed, kort gezegd, de overtuiging is dus in ons denken geparkeerd: ‘het is gewoon onmogelijk om de mensen aan boord te krijgen.’ Mijn vraag aan jou is: Ben je bereid om je perspectief te herzien? Waarschijnlijk is het antwoord volmondig ‘ja’. Anders had je al eerder bij het lezen zijn afgehaakt… Gezien bovenstaande is het misschien reëler om te vragen of je openstaat voor nieuwe ervaringen. Ervaringen die maken dat je je overtuiging gaat herzien. Ervaringen die laten zien dat het wel degelijk goed mogelijk is om de juiste mensen aan boord te krijgen temidden van een behoorlijk schaarse arbeidsmarkt.

Een praktijkvoorbeeld

Begin dit jaar vroeg een relatie van ons om een technisch account manager te zoeken op HBO niveau. Onze relatie is een specialistisch bedrijf dat maatwerkoplossingen biedt voor grote klanten in Nederland en daarbuiten. En had het zoeken al opgegeven na allerlei pogingen gedaan te hebben en slechte ervaringen gehad te hebben met eerdere dienstverleners en kandidaten. Samen met onze relatie hebben we niet alleen het profiel van de ideale kandidaat scherp gesteld. Ook hebben we een gedegen inventarisatie gedaan van het bedrijf, de cultuur, doelen en strategie en de branche met mede aanbieders van soortgelijke oplossingen. Gekoppeld aan het feit dat we al zijn ingevoerd in deze branche, hebben wij hiermee ruim voldoende informatie voorhanden om namens de relatie het zoeken te starten.

Het zoeken

Vanaf dat moment zijn wij actief, gericht en discreet kandidaten voor deze vacature gaan traceren die niet actief zijn op de arbeidsmarkt. Omdat onze ervaring namelijk is dat de kans zeer reeel is dat deze - niet actieve - kandidaten via andere methoden niet in beeld komen. We zijn daarom persoonlijk en gericht gaan zoeken, waarbij de kans ook in dit voorbeeld groter is gebleken. Met wat geduld (circa 6 maanden alles bij elkaar) hebben niet een, maar geleidelijk aan drie kandidaten weten te vinden en interesseren. Dit bewijst dat de persoonlijke inzet en benadering, ons reeds opgebouwde netwerk, gekoppeld aan goede data en een professionele aanpak ervoor zorgt de best gekwalificeerde kandidaten gevonden kunnen worden.

 

Sta eens voor een kort moment stil en stel je eens de vraag: 

Welke kandidaten zijn voor jouw vacature(s) nog niet in beeld gekomen? De kans is groot dat daar de mensen bij zitten die jij graag wilt hebben, maar die je niet bereikt met de methodes die je tot op heden ingezet hebt.

 

 


Mocht ik je nu aan het denken gezet hebben en je wilt in gesprek komen om de mogelijkheden die Kieboom jou kan bieden te bespreken? Neem dan met mij persoonlijk contact op, ik ben rechtstreeks te bereiken op mijn mobiel 0651777339 of per mail hans@kieboom-training.com


  

 

Contact

KIEBOOM
Training & Development

Bezoekadres: Marten Meesweg 8
3068 AV, Rotterdam

Telefoon 010 441 31 11
Fax 010 441 31 12