010 - 4413111
Home » Casestory: waarom een topmedewerker geen verantwoordelijk wil dragen

Casestory: waarom een topmedewerker geen verantwoordelijk wil dragen


Eva is nog maar zes maanden in dienst maar valt meteen op. Niet alleen als aardige collega. Ook haar capaciteiten springen in het oog. Haar leidinggevende is ervan overtuigd dat ze uiteindelijk zelfs veel verantwoordelijkheid zou kunnen dragen op haar afdeling. Een nieuw project lijkt het ideale opstapje in die richting, zeker omdat Eva zelf erg gemotiveerd is om een bijdrage te leveren. Al snel delegeert haar leidinggevende de eindverantwoordelijkheid voor het project naar Eva.

Ziek thuis

Een paar dagen later meldt Eva zich ziek. Ze vertelt dat ze het absoluut niet ziet zitten om eindverantwoordelijk voor het project te zijn. Iedereen is verrast. Ook Eva zelf. Samen met haar leidinggevende gaat ze op zoek naar de achterliggende oorzaak. Kieboom adviseert een talentenanalyse om meer inzicht te krijgen in het onbewuste gedrag van Eva.

Perfectionisme

Uit de talentenanalyse blijkt dat Eva alle capaciteiten in huis heeft om uit te blinken in het project. Ze kan bovendien leiding geven en is in staat om samen te werken met anderen. Haar grote probleem is echter dat ze alles perfect wil doen. Altijd. Daardoor is ze bang om verkeerde keuzes te maken en durft ze nauwelijks taken te delegeren. Als iemand anders namelijk geen ‘perfect’ werk zou afleveren, is Eva bang dat zij als eindverantwoordelijke daarop zal worden afgerekend. Het vermijden van mogelijke risico’s verlamt Eva volledig, waardoor haar potentiële toegevoegde waarde als leidinggevende en eindverantwoordelijke niet uit de verf komt. 

Coaching

Met behulp van persoonlijke coaching leert Eva hoe zij een balans vindt tussen haar motivatie en haar perfectionistische aanleg. Ze ontdekt hoe ze dingen goed kan doen en tegelijkertijd stap voor stap meer verantwoordelijkheid kan dragen, al heeft ze de angst om misschien te falen en opnieuw te moeten proberen.

Lees eens verder over onze talententenanalyse of neem contact op om te kijken wat Kieboom voor uw medewerkers kan betekenen.

Contact

KIEBOOM
Training & Development

Bezoekadres: Marten Meesweg 8
3068 AV, Rotterdam

Telefoon 010 441 31 11
Fax 010 441 31 12