Veranderingen doorvoeren in een organisatie is zelden gemakkelijk. Hoe noodzakelijk zo’n verandering ook is om als organisatie te overleven, medewerkers ervaren de bestaande situatie doorgaans als veilig. Hun logische reactie is overlevingsdrang of onzekerheid over hun eigen positie of die van collega’s.
Ben je verantwoordelijk voor het implementeren van veranderingen, dan is het belangrijk om rekening te houden met deze conflictsituatie. Zo kun je balans brengen tussen de behoefte van de organisatie om te veranderen en de behoefte van medewerkers om persoonlijke zekerheid te behouden.
Verbazingwekkend genoeg wordt er bij veranderingen echter voornamelijk gefocust op de technische en/of fysieke kant van verandering. Alle aandacht gaat naar de nieuwe manier van werken, het nieuwe systeem, de nieuwe productiemethode. Terwijl de sleutel voor succesvolle verandering ligt bij de aandacht voor de sociale en psychologische effecten van verandering. Die zorgen namelijk voor persoonlijke zekerheid.
Psychologische effecten gaan over hoe mensen ‘in hun vel zitten’ op hun werk. Hoe ze denken, wat ze voelen. Verandering heeft daar vaak invloed op. Soms roept verandering twijfels en vragen op die een eigen leven gaan leiden. Zodanig dat de motivatie en productiviteit er serieus onder lijden. Natuurlijk reageert niet iedereen hetzelfde op verandering. De ernst van de onzekerheid hangt deels af van iemands persoonlijkheid en ervaring. Veel zorgen zijn echter voorspelbaar.
Sociale effecten gaan over de relaties met teamleden en andere medewerkers in de organisatie. Verandering kan bij mensen zorgen oproepen over die relaties. Ze worden bang om vervreemd te raken van directe collega’s, vragen zich af of ze straks nog wel toegang hebben tot informatie en hebben vragen over welke positie ze gaan innemen in een nieuwe groep.