010 - 4413111
Home » Afscheid nemen van een medewerker, wanneer, hoe en waarom?

Afscheid nemen van een medewerker, wanneer, hoe en waarom?


Door Maya Koerts

Bedrijf Kleijn is een adviesbureau dat zich richt op duurzame, commerciële oplossingen. In vijf jaar tijd is het bedrijf gegroeid van vijf naar dertig werknemers. Het gaat goed met bedrijf Kleijn. Deze groei heeft een pijnpunt met zich meegebracht. Lieke, de secretaresse, kan het werk niet meer goed aan. Het lijkt erop dat ze niet meekomt met de ontwikkelingen die het bedrijf doormaakt. Wat nu? Lieke, die ruim vier jaar keihard werkt voor het bedrijf, kunnen we toch niet ontslaan? Haar rendement staat niet in verhouding tot haar salaris. Het bedrijf zit met een groot dilemma.

Hoe ga je om met medewerkers die niet goed functioneren? Het is een lastig thema. Vanuit verantwoordelijkheid en loyaliteit naar je medewerker toe, voel je weinig behoefte om dit onderwerp goed aan te pakken. Je ontkomt er niet aan. Je hebt een verantwoordelijkheid naar andere medewerkers en je bedrijf. Daarentegen uit ervaring weet ik dat zelfs een niet goed functionerende medewerker veel baat heeft bij een werkgever die actie onderneemt.

Veel werkgevers zeggen dat medewerkers hun eigen verantwoordelijkheid moeten nemen. Zij dienen zelf actie te ondernemen indien het werk niet lekker loopt. Ik ben het eens met het feit dat iedereen zijn eigen verantwoordelijkheid moet nemen. Echter in hoeverre kun je dit van een medewerker verlangen? Werk is een belangrijk thema in ieders leven. Als je niet lekker in je vel zit, is het moeilijker om in actie te komen. Dit geldt al helemaal als het thema een belangrijk onderdeel in je leven is.  Neem jij je verantwoordelijkheid als je de bal bij  je werknemer neerlegt? Wil je dat de situatie verandert, waarom wachten op een beweging van de ander?

Beweging geeft vooruitgang

In de situatie van bedrijf Kleijn is het goed om te bewegen. Niets doen lost niets op. Erger nog, de situatie verslechtert. Lieke gaat minder goed in haar vel zitten. Haar zelfvertrouwen wordt minder. Kans op fouten maken wordt groter. Ze komt terecht in een neerwaartse spiraal. Gevolg kan zijn meer conflicten en/of groter ziekteverzuim. Elke maand wordt haar salaris uitbetaald. Wat staat daar tegenover? Eerder nog meer kosten en frustratie dan profijt. Zowel menselijk als financieel gezien is het niet fijn.

Een goede eerste stap is om helder naar het gehele plaatje te kijken. Wie is Lieke? Waar ligt haar kracht? Welke competenties passen bij haar, welke zijn goed te ontwikkelen? Welke activiteiten voert zij graag uit? Waardoor wordt zij intrinsiek gemotiveerd? Wat heeft ze nodig om lekker te functioneren? Als dit beeld duidelijk is, kan er gekeken worden welke plek en welke rol geschikt is voor haar. Is dit te realiseren binnen het bedrijf? Ja, iedereen heeft er profijt van. Er is een win-win situatie. De uitkomst kan ook negatief zijn. Het is een vervelende, maar realistische conclusie. Mijn ervaring is dat medewerkers bereid zijn om uit te kijken naar een andere baan als ze inzien wat het hen geeft. Door de coaching hebben ze inzicht en perspectief gekregen. Er is zicht hoe ze kunnen werken vanuit hun kracht en motivatie in een setting die bij hen past. De stap om te zetten naar een andere baan is binnen bereik.

Au, mijn medewerker past echt niet meer binnen ons bedrijf

Helaas, de conclusie is hard. Je medewerker past niet meer binnen je bedrijf. Lieke werd met deze conclusie geconfronteerd. Aan de ene kant is ze het eens met deze conclusie, aan de andere kant wil ze werk hebben en houden. Haar werkgever is ook begaan met haar. Helaas heeft hij haar moeten laten gaan. 

Op welke manier kun je iemand laten gaan en toch zorg dragen? Een onafhankelijke, professionele coach kan een enorm verschil maken. Aan het traject hebben wij dan ook een vervolg gegeven. Ik heb Lieke gecoacht en begeleid zodat ze op een juiste manier afscheid heeft kunnen nemen. Goed afscheid nemen is essentieel om de weg naar een nieuwe baan vrij te maken. Vervolgens is er veel aandacht besteed aan het vergroten van zelfvertrouwen en concreet kijken naar welke werkplek bij jou past. Als dit goed zit, is de tijd gekomen om actief te gaan solliciteren. De acties zullen effectief en efficiënt zijn. Dit proces heeft zijn ups en downs. Met een coach sta je sterker. Met een loopbaancoach kun je sneller gerichte acties ondernemen. 

Samenvattend

Heb je een medewerker die niet lekker functioneert? Onderneem actie:

- Kijk naar het gehele plaatje: Welke talenten heeft jouw medewerker? Waardoor wordt hij gemotiveerd? Wat heeft hij nodig om goed te kunnen functioneren? Waarin zit ontwikkeling? Welke plek en rol past bij hem? Is deze plek en rol mogelijk binnen het bedrijf?

- Indien er geen geschikte plek is binnen het bedrijf: neem op een goede manier afscheid van elkaar. Inschakelen van een coach voor een traject van werk naar werk is een goede investering. 

Tot slot is het mooi om te vertellen dat Lieke een passende baan gevonden heeft, waar ze met veel plezier naar toe gaat. Ze voelt zich weer ontspannen en in haar kracht staan. Achteraf is zij blij dat ze enkel nog de keuze had om verder te kijken.

Is beweging nodig?

Herken jij dat een medewerker niet lekker in zijn vel zit op het werk? Of is de beslissing genomen dat er afscheid genomen moet worden? Bekijk eens welke voordelen het voor jou heeft, als wij onze expertise voor jou inzetten. Onder het genot van een kop koffie of thee gaan we graag met jou in gesprek. 

N.B. Genoemde namen zijn gefingeerd.


 

 

Contact

KIEBOOM
Training & Development

Bezoekadres: Marten Meesweg 8
3068 AV, Rotterdam

Telefoon 010 441 31 11
Fax 010 441 31 12